26 Ağustos 2010 Perşembe

2010 Oscar Onur Ödülleri açıklandı!

2010 Oscar Onur Ödülleri açıklandı!

2010 Oscar Onur Ödülleri açıklandı!
GencSinema.com 26 Ağustos 2010, Perşembe 11:11
Oscar ödüllerini organize eden ve dağıtan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi Yönetim Kurulu tarafından dün gece yapılan değerlendirme ve oylama sonucunda 2010 yılı Onur Ödülleri ve son iki yıldır verilen Irving G. Thalberg Ödülü sahipleri belirlendi.
2010 Oscar Onur Ödülleri sinema tarihçisi, yapımcı, yazar ve yönetmen Kevin Brownlow, yönetmen Jean-Luc Godard ve aktör Eli Wallach'ın olurken; Irving G. Thalberg Ödülü de yapımcı-yönetmen Francis Ford Coppola'ya verildi.

Ödüller 12 Kasım Cumartesi gecesi Hollywood & Highland Center'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Akademi Başkanı Tom Sherak yaptığı açıklamada "Her bir ödül sahibi dünya çapında film izleyicilerine yürekten dokunan işler çıkardı ve sinema sektörünü derinden etkiledi. Onların bu olağanüstü başarılarını ödüllendirmek bizim için bir onurdur" dedi.

Francis Ford Coppola


Kariyerine 2009 Oscar Onur Ödülü sahibi Roger Corman ile 60'ların başında düşük bütçeli filmler yaparak başladı. 70'lerin sonunda beş Oscar kazanarak sinema tarihinde yer etmişti bile: En İyi Film ("The Godfather Part II"); Yönetmenlik ("The Godfather Part II") ve Senaryo ("Patton", "The Godfather", "The Godfather Part II). Onun sayısız filmleri arasında "American Graffiti", "Gardens of Stone "," Bram Stoker's Dracula "," Mary Shelley's Frankenstein "," Jack" ve "Tetro" sayılabilir. 1969 yılında American Zoetrope adlı bağımsız bir studyo kurarak, George Lucas ve Carroll Ballard gibi ustaların yetişmesine katkıda bulundu. O zamanlardan bu yana bu studyo ile araladında "The Black Stallion", "The Outsiders", "Lost in Translatin" ve "The Good Shepherd"ın da bulunduğu otuzdan fazla filmin yapımcılığını üstlendi.

Jean-Luc Godard


Kariyerine önce sinema eleştirmeni ardından yazar-yönetmen olarak çektiği kısa filmlerle başlayan ve Fransız Yeni Dalga hareketinin en önemli isimlerinden olan Godard, aynı zamanda Hollywood sinemasına en önemli alternatif anlatı biçimlerinden birini yaratarak güçlü bir rakip oldu.

İlk uzun metraj filmi "Breathless" (1960) yıllar boyunca bir çok yönetmeni etkiledi. Godard Bernardo Bertolucci, Martin Scorsese, Steven Soderbergh ve Quentin Tarantino gibi birçok çağdaş yönetmeni etkiledi ve modern sinema tarihine de izlerini taşımış oldu.

Kevin Brownlow


1938 doğumlu filmyapımcısı, film tarihçisi, belgesel yönetmeni, sinema yazarı ve restorasyon uzmanı olan Kevin Brownlow özellikle sessiz sinema dönemine ilişkin yaptığı çalışmalarla adından söz ettirdi. 11 yaşından itibaren sessiz sinemaya ilgi duyan Brownlow kariyenin büyük bir bölümünü eski filmleri restore etmek, sessiz sinema döneminin yıldızlarını filme almak özellikle 60'lıve 70'lı yıllarda yaptığı belgesellerle sessiz sinema dönemi efsanesini yeniden canlandırmaya adadı.

Eli Wallach


1915 Brooklyn doğumlu olan Wallach, Karl Malden ve Carroll Baker ile birlikte oynadığı Elia Kazan'ın 1956 yapımı "Baby Doll" filmiyle ilk çıkışını yaptı. O zamandan bu yana aralarında "The Magnificent Seven", "The Misfits", "İyi, Kötü ve Çirkin", "The Godfather, Part III" ve "Tatil dahil olmak üzere 50'den fazla filmde rol aldı. Uzun kariyeri boyunca Francis Ford Coppola, Michael Douglas, Clint Eastwood, John Ford, Clark Gable, John Huston, Sergio Leone, Marilyn Monroe, Al Pacino, Gregory Peck ve Kate Winslet gibi oyuncu ve yönetmenlerle çalışma fırsatı buldu. Wallach'ın bir sonraki filmi ise "Wall Street: Para Asla Uyumaz" olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder